שר הבינוי והשיכון יואב גלנט מקדם תוכנית להרחבת אזורי יישוב חרדיים, על ידי הקמת ערים ושכונות חרדיות נוספות, בין היתר בבית שמש ובביתר עילית. התוכנית צפויה לעלות לדיון בקבינט הדיור בשבוע הבא
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט יוזם בנייה של כ־5,000 יחידות דיור חדשות מדי שנה לאוכלוסייה החרדית בשלוש השנים הבאות, זאת בכדי לתת מענה לביקוש באוכלוסייה החרדית, שנאמד היום בכ־200 אלף יחידות, לפי מחקר שנעשה על ידי משרד הבינוי והשיכון. הצעה זו מקודמת לאחר שבשנה האחרונה ביצעה הממשלה עם נציגי האוכלוסייה החרדית עבודת מטה מקיפה, שכללה את היבטי הדיור השונים בכל הנוגע אליה.
על רקע השמועות על סבב תיקים בממשלה, שבהם יועבר גלנט מתפקידו אל משרד הכלכלה המצומצם, שר הבינוי ויתר על העברת ההצעה לישיבת הממשלה מקבינט הדיור, ככל הנראה כדי להוריד את מפלס השמועות סביב המחלוקות בינו לבין שר האוצר משה כחלון.
בשבוע הבא יתכנס קבינט הדיור שאליו תובא ההצעה המקדמת פתרונות דיור ייעודיים למגזר החרדי לטווח ארוך של 20 שנה. הגדלת ההיצע יתבצע על ידי ציפוף אזורי יישוב חרדיים והרחבתם, הקמת שכונות חרדיות בערים הטרוגניות והקמת ערים חרדיות חדשות.
על פי ההצעה, בשנים 2016–2018 ייקבע יעד שיווק של כ־5,000 יחידות לשנה. המדינה תשווק קרקעות ביישוב שמרבית תושביו נמנים עם המגזר החרדי. במקביל תשווק המדינה מכרזים לקרקעות עם “צביון חרדי”, כלומר מכרז שתוכנן בהתאם לצרכים ולמאפיינים המיוחדים של האוכלוסייה, כמו הקמת בניינים עם מספר קומות מוגבל כדי להקל על עלייה במדרגות בזמן שמירת השבת.
כדי להתמודד עם בעיה משפטית שהיתה עלולה לעלות מהקמת מכרזים המיועדים רק לאוכלוסייה החרדית, המתייחסת לאפליה למגזרים אחרים, המשרד הכריז כי המכרזים יהיו פתוחים לכל משתתף באופן שוויוני.
בנוסף לכך נקבע יעד תכנון של 6,500 יחידות דיור נוספות בשנה, שגם במסגרתו יוגשו תוכניות מפורטות לפי צורכי החרדים. מדי שנה יוצג בקבינט הדיור עדכון על קצב שיווק ותכנון יחידות הדיור, כשבתום 2018 יוצבו יעדים חדשים.
מנכ”ל משרד הבינוי והשיכון ומינהל רשות מקרקעי ישראל (רמ”י) יצטרכו להציג לקבינט בתוך 90 יום את החסמים לתכנון ושיווק קרקעות ביישובים החרדיים הקיימים. במקביל ייבחנו במשרד הפנים הקמת ועדת גבולות וחלוקת הכנסות בקריית יערים, רכסים, בית שמש ואלעד, כשביישובים מודיעין עילית, בית”ר עילית וכוכב יעקב שמעבר לקו הירוק, יפעל שר הפנים לבחינת שינוי הגבולות באישור אלוף פיקוד מרכז.
במטרה לקדם פתרונות דיור לטווח הבינוני־ארוך, תיבחן הקמת היישוב כסיף ליד ערד, ובמקביל יוקם צוות לבחינת הקמת שני יישובים חדשים. המסקנות יוצגו בפני כחלון וגלנט בתוך חצי שנה.
ההצעה שתובא לקבינט הדיור מתבססת על תוכנית אסטרטגית לקהילה החרדית לעשרים השנים הבאות, שאותה הכין משרד הבינוי בשיתוף עם המכון החרדי למחקרי מדיניות. התוכנית מיפתה את המחסור הקשה בדירות במגזר החרדי, והתייחסה גם לעתיד הכלכלי והתעסוקתי של הקהילה.
התוכנית מציגה סל פתרונות מגוון בצורות התיישבות שונות ובהתאם לתת-הקהילות החרדיות, והיא מנסה לאזן בין הרצון להיבדלות לתהליכי חברות שעוברים על החברה החרדית. המדיניות הכוללת אמורה ליצור מרחבים גיאוגרפיים ועירוניים מודרניים המותאמים לחרדים.
בימים אלה נחתם הסכם להמשך שיתוף הפעולה המחקרי והתכנוני בין משרד הבינוי למכון החרדי למחקרי מדיניות בנושאים של פתרונות תעסוקה, תחבורה ונגישות לקהילה החרדית מתוך ראייה אסטרטגית ארוכת טווח.
יו”ר המכון החרדי למחקרי מדיניות, אלי פלאי, ציין כי “הצעת המחליטים היא אבן פינה חשובה לתוכנית אסטרטגית ארוכת טווח שהכנו ביחד עם השותפים האמיצים שלנו ממשרד הבינוי. זו הפעם הראשונה שמדינת ישראל מסתכלת בראייה רחבת היקף וארוכת טווח על מאפייני החברה החרדית, ונותנת מענה המבוסס על צרכיה היחודיים של הקהילה. הצעת המחליטים עשויה לסלול את הדרך לשיתוף פעולה מלא ומבוסס אמון הדדי בין הממשל ובין הציבור החרדי”.