המושב הראשון בכנס נפתח בהצגת המחקר שפורסם ע”י ניצה (קלינר) קסיר ואסף צחור-שי מהמכון החרדי למחקרי מדיניות. מהמחקר עולה כי הנשים החרדיות מדווחות על פגיעה בזכויותיהן בשיעור גבוה יחסית לקבוצות אוכלוסייה אחרות – 20%. ניצה (קלינר) קסיר הציגה את הנתונים המורים ששיעור התעסוקה במגזר החרדי נמצא במגמת עלייה לאורך השנים, אך עם זאת גובה השכר החודשי הממוצע בקרב שכירים מהמגזר נמוך באופן משמעותי מהמגזר הכללי. בקרב נשים חרדיות פערי השכר גדולים אף יותר ובנוסף לכך הן אף מדווחות על פגיעה בזכויותיהן מצד המעסיקים, בשיעור גבוה יחסית לקבוצות אוכלוסייה אחרות.
ניצה קסיר התייחסה לגורמים שהופכים את הנשים לקבוצה חלשה ופגיעה, בין היתר, ניתן למנות את העובדה שפעמים רבות מדובר בנשים המשמשות כמפרנסות עיקריות במשק הבית אשר חוששות לאבד את מקום העבודה, ויכולת המיקוח שלהן מול המעסיק קטנה.
למרות האמור – מנתונים נוספים אותם הציגה עולה כי שיעור החברות בארגוני עובדים בקרב נשים וגברים חרדים, נמוך באופן משמעותי משיעור החברות במגזר הכללי. ארגוני העובדים משמשים להגנה על זכויות העובד מול המעביד, והוא גורם מקצועי בעל היכרות מעמיקה עם חוקי העבודה והתנאים הנהוגים במשק, ובשל כך הוא יכול לשמש בשחקן מרכזי מול המעסיקים במאבק על הגנת זכויות העובדים. ואולם, שיעור החברות של עובדים חרדים, נמוך באופן משמעותי מהמקובל במגזר הכללי. ניצה קסיר ביקשה להעלות את השאלות העולות מן הנתונים שהציגה:
- מהם הגורמים לכך ששיעור הנשים החרדיות שמדווחות על הפרות זכויותיהן גבוה יותר מאוכלוסיות אחרות ?
- מדוע שיעור הנשים החרדיות המאוגדות בוועדי עובדים נמוך יותר מזה שבקרב נשים שאינן חרדיות?
- אם החרדים מרוויחים שכר נמוך יותר אך מכירים בחשיבותה של העבודה המאורגנת, אז מדוע אינם נוטים להתאגד בארגוני עובדים כמו עובדים אחרים?
ניצה קסיר הוסיפה כי שאלות אלו ואחרות מחדדות את ההבנה לגבי חשיבותו של הנושא ובשל כך נערך הכנס שיעסוק בשאלות אלו ובדרכים לפתרונן. “יש הסכמה כללית של כל הנוגעים בדבר לגבי חשיבות הנושא, ואתם תוכלו לראות את זה כאן היום עם הנציגים השונים שיציגו זוויות שונות של דרכים לפתרון הבעיות הקיימות במצב הנוכחי. אנחנו מתכנסים היום כדי להציף את האתגר הגדול הזה של תנאי העבודה במגזר החרדי ולנסות להוביל נוסחה לפתרון שתהא מוסכמת ומקובלת על כולם.”