מושב שני | מי יהיו הפנים שיובילו את המאבק על זכויותיהן של העובדות החרדיות?

במושב השני נערך פאנל מקיף בנושא זכויות העובדים במגזר החרדי בדגש על נשים חרדיות, בהנחיית פרופ’ יורם מרגליות מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב, המשמש כעמית בכיר במכון החרדי. בפאנל השתתפו ח”כ שלי יחימוביץ, עו”ד ורד עובדיה מהפורום המשפטי להגנה על זכויותיהן של הנשים החרדיות, נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה, עו”ד מרים כבהא, ופרופ’ שרון רבין מרגליות, בעבר דיקנית בית הספר למשפטים במרכז הבינתחומי. חברת הכנסת שלי יחימוביץ המתמודדת בימים אלו על ראשות ההסתדרות הייתה הדוברת הראשונה של הפאנל העוסק בזכויות העובדים.

ח”כ יחימוביץ סקרה בפני המשתתפים את התמורות שחלו במעמדן של הנשים בתחומים רבים, אך מלבד בעולם העבודה שבו מצבן הלך והורע בשנים האחרונות. “עולם העבודה עובר תהליכים מאוד בעייתיים” אמרה יחימוביץ “אנחנו חווים כיום אי שוויון עמוק שהולך וגדל בין עולם ההון לעולם התעסוקה, וגם בתוך עולם התעסוקה עצמו. וכשעולם העבודה מתדרדר, והביטחון התעסוקתי מתדרדר, והשכר נשחק, ואנחנו עוברים יותר ויותר למודל של העסקה קבלנית וחוסר קשר בין העובד למעסיק, אז הנשים שמלכתחילה היו חולייה חלשה בעולם התעסוקה – נפגעות יותר. ניתן לראות זאת במקצועות שהן מקצועות “נשיים” – שרוב המועסקים בתחומים הללו הן נשים, כמו אחיות, מנקות. התחומים הללו עוברות. לפחות חצי מהעובדות הסוציאליות מועסקות דרך חברות קבלן ולא ישירות ע”י המעסיק”.

לאחר מכן נשאה דברים עו”ד ורד עובדיה שהקימה את הפורום המשפטי להגנה על זכויותיהן של הנשים החרדיות שהציגה נתונים וסיפורים אישיים המשקפים את היקף התופעה של פגיעה בזכויות עובדים. עו”ד עובדיה שיתפה את הנוכחים בחוויותיה האישיות  מהעבר כגננת ברשת חינוך חרדית שהועסקה בתנאים לא הולמים תוך אי הקפדה על זכויותיה המגיעות לה על פי דין. היא ביקשה להדגיש את המצוקה הכפולה של העובדות החרדיות שחוות פגיעה בזכויותיהן הבסיסיות ביותר כמו פיטורין מידי שנה לקראת החופש הגדול ומניעת צבירת וותק ותנאים, ובנוסף לכך אין מי שיזעק את זעקתן וילחם על הזכויות המגיעות להן. “בעניין הזה לצערנו אין מי שמוביל את הנושא ואין מישהו שהוא הפנים של המאבק הזה. בגלל כל האספקטים של המבנה של הקהילה והאינטרסים של הגופים השונים אין מישהו שיכול להיות הפנים של המאבק הזה ולהוביל אותו. גם כאשר כלי התקשורת רוצים לתת לו במה ראויה, אין מישהו שיוביל את זה ויהיה הפנים שלו. צריך לברך את המכון החרדי ולקוות שהוא אכן יוביל את הנושא כראוי.”

בהמשך הפאנל נשאה דברים נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד העבודה והרווחה עו”ד מרים כבהא שהציגה בפני הנוכחים את דרכי הפעולה של הנציבות ביחס לחברה החרדית. עו”ד כבהא הבהירה כי כיום מוסכם על כלל הגורמים שתהליכים הנוגעים לחברה החרדית חייבים להתבצע בשיתוף גורמים מתוך הקהילה. “יש הבנה ברורה שתהליכים שנוגעים לחברה החרדית צריך להוביל יחד עם גורמים מתוך החברה החרדית. אי אפשר לבא מבחוץ ולנסות להוביל תהליכים מבלי לפעול בשיתוף גורמים מתוך החברה שמכירים ומבינים את הצרכים והמאפיינים הייחודיים שלה. אני מנסה לייצר תהליכים יחד עם נציגים של עמותות מתחומי התעסוקה כמו תמך, הג’וינט וקמח לצד ליווי של גופים כמו המכון החרדי למחקרי מדיניות. אנחנו רוצים לשפר ולהעלות את היעדים של התעסוקה ויחד עם זאת לעורר מודעות ולפעול לשיפור תנאי ההעסקה של עובדים ועובדות מהמגזר החרדי”.

את הפאנל חתמה פרופ’ שרון רבין מרגליות, מומחית לדיני עבודה ולזכויות נשים בדגש על שוק העבודה, שכיהנה בעבר כדיקנית בית הספר למשפטים במרכז הבינתחומי בהרצליה. היא ביקשה לברך את מארגני הכנס בשל חשיבות הנושא בו הוא עוסק וציינה כי זו פעם ראשונה שהיא משתתפת בדיון שעוסק בנושא כה חשוב. “המהפכה הזו של היא מהפכה אמתית כיון שהנשים שנוטלות בה חלק לא עושות זאת כחלק מאיזושהי מהפכה, אלא כחלק ממהלך שגרתי של דברים. ואם ככה זה במגזר הכללי, אז על אחת כמה וכמה במגזר החרדי שם הנשים עושות את מה שטוב להן ומתאים לנתונים שלהן, אנחנו יכולים לראות את זה ברמת ההשכלה שלהן, וגם במקצועות אחרים, או ברמת ההכנסה שלהן.  מכלול הגורמים הללו מייצרים מהפכה, שהיא אמנם מהפכה שקטה, אבל יש לה השפעה עמוקה.” פרופ’ רבין-מרגליות הציגה בפני המשתתפים סקירה של פסיקות משפטיות במקרים בהם פנו נשים לבית המשפט בתביעה כנגד המעסיקים שניסו לפגוע בזכויותיהן על רקע תנאים אישיים ומשפחתיים משתנים, או על רקע דתי ומגדרי.